Fiskere i nordlandsbåt

Fisken og Det tredje riket.

Det tyske angrepet på Norge, Operasjon Weserübung, var det første kombinerte angrep hvor alle forsvarsgrener var involvert, spesielt over så lange distanser som helt nord til Narvik, hvor størsteparten av styrken ble overført sjøveien. Den 9. april 1940 gikk den tyske krigsmarinen til angrep på Narvik, Trondheim, Bergen, Stavanger, Egersund, Kristiansand og Oslo. 

Tyskerne var svært interessert i den norske fisken. Under okkupasjonen sørget de for at store deler av fangsten ble sendt til Tyskland. Norge sto for rundt halvparten av den totale mengden fisk Tyskland importerte i krigsårene.

Den norske fisken var så viktig for dem at det ble opprettet en egen fiskeavdeling i Reichskommissariat. Fisket og fordelingen av fangsten ble underlagt streng kontroll.

I tillegg til at tyskerne sikret seg store deler av den norske fisken, støttet Reichskommissariat opp om tyske selskaper som ville inn på det norske fiskemarkedet. Fire store fiskerianlegg ble bygget av tyskerne, med moderne teknologi, som kunne fryse og filetere fisken. Verdens største fiskeriselskap, det tyske Nordsee, opprettet fabrikker i Trondheim og Bodø. Fabrikken i Bodø ble startet for å forsyne Wehrmacht med fisk. Det ble også bygget anlegg i Lofoten og i Hammerfest.

For fiskerne bød krigen på mange utfordringer. Farvannene langs kysten ble fylt med miner, havområder ble stengt for fiske, og det var mangel på drivstoff og nødvendig materiell.

Mange fiskere fikk likevel bedret sin økonomiske situasjon i løpet av krigen. Norges Råfisklag og Reichskommissariats fiskeavdeling inngikk en avtale om salg av fisk til tyske importører. Det ble forhandlet frem en god pris for fiskerne. Dermed tjente mange fiskere godt på salget av fisk til tyskerne.

Forsyningsdepartementet måtte forhandle med Reichskommissariat om hvor mye av fisken som skulle eksporteres til Tyskland og hvor mye som skulle bli igjen i Norge. Fisken som ikke ble eksportert til Tyskland, måtte deretter fordeles mellom nordmenn og flere hundre tusen tyske soldater.

Under krigen måtte nordmenn leve svært sparsommelig, og alle dagligvarer ble rasjonert. I bystrøkene i Nord-Norge ble matmangelen spesielt merkbar. Det skyldtes blant annet den reduserte tilgangen til fisk.